* štogod

* * * ex Life Theater

Šta je to KONCERT?

novikorisnik | 16 Februar, 2007 10:10

I - pričamo o obrazovanju ... svojevremeno je ministarstvo delilo kontrolne zadatke za muzičko, koncept je trenutno napušten, ali još postoje usmena ispitivanja (suva teorija) ...

"Moj sestrić dobio keca jer nije znao da odgovori 'šta je to koncert' ... smešno jer je sam držao koncert, ide u muzičku školu" - reče kum. Zamislio sam se nad tim, jer nekako sam stekao utisak da nisam siguran da bih i sam znao odgovoriti šta je to ... pa sam pokušao:

"Koncert - to bi bilo javno izvođenje neke muzike, recimo ..."

"A ne, grešiš ..." - odmah sam ispravljen, jer u društvu imamo i nastavnicu muzičkog, sjajna prilika da se nešto i nauči - "... nema veze s javnim izvođenjem. To je kompozicija za instrument i orkestar. Italijansko 'concertare' znači 'takmičiti se' i predstavlja duel solo instrumenta (ili više njih) i orkestra. Ako nema solističkih instrumenata, ako su međusobno ravnopravni - to je onda simfonija".

Pa da, setih se sad ono malo klasike što sam slušao, uvek uz naslov koncert stoji "... za nešto (i nešto drugo) i orkestar". Ih, sramote, tako mator, a nepismen :-)

... 

Svidelo mi se ovo, pa sam rešio da pribeležim na blogu. To je konačno i prilika da pretragom proverim nova saznanja, a za iznenađenje je Wikipedia za Concert odgovorila upravo kako sam i ja inicijalno krenuo ... Ali zato Concerto nosi tačno ovu priču, i još zanimljivosti iz teorije i istorije muzike.

Komentari

Re: Šta je to KONCERT?

AtD | 18/02/2007, 01:47

Jebiga... a, kako nazvati ono sto mi zovemo "koncertima"?

"Javni nastup"? :)

Re: Šta je to KONCERT?

Dragan Babić | 21/02/2007, 18:34

"Jebiga... a, kako nazvati ono sto mi zovemo "koncertima"?"

Svirka :)

Pa ...

nK | 22/02/2007, 09:46

A concert is a live performance, usually of music, before an audience. (rekoh već - Wikipedia za "Concert")

The term concerto usually refers to a musical work in which one solo instrument is accompanied by an orchestra. (e sad, što mi to ne izgovaramo "končerto" već potpuno isto - "koncert" - pojma nemam)

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb